Jawhara Piñer Hélène

Email : jawharapiner.helene@gmail.com

Discipline : Medieval History

Hélène Jawhara Piñer is a PhD in Medieval History, History of Food and a Sephardic Chef. She has lectured at Yale University, the University of Pennsylvania, Bar Ilan University, and other prestigious universities in the world. She is the author of “Sephardi: Cooking the History” (2021) awarded by the Gourmand World Awards as the Best Jewish Cuisine Book, and “Jews, Food and Spain” which was finalist of the Jewish Book Awards in the “Sephardic Culture” category, in 2023. She spearheads the culinary live shows “Sephardic Culinary History with chef Hélène Jawhara Piñer”, 13 sessions promoted by the ASF & The Center of Jewish History. She was awarded the Broome and Allen Fellowship of the American Sephardi Federation (ASF) in 2018 and the David Gitlitz Emerging Scholar Prize of the Society for Crypto-Judaic Studies in 2021. Since 2022 she is a member of the Foodish Advisory Board of ANU Museum (Tel Aviv). Her forthcoming cookbook, “Matzah and Flour. Recipes from the History of the Sephardic Jews” will be available for Fall 2024.

Thèmes de recherche :

  • Medieval culinary history of Spain through inter and multiculturalism, with a special focus on the culinary heritage of the Jews of Spain and the diaspora, until the early modern period.

Cursus Studiorum :

  • PhD in Medieval History

Bourses et prix :

  • Broome and Allen Fellowship of the American Sephardi Federation (ASF) (2018) and the David Gitlitz emerging scholar prize of the Society for Crypto-Judaic Studies (2021);
  • Visiting Research Fellowship at the Schoenberg Institute for Manuscript Studies at the University of Pennsylvania (2024).

 

 

Titre de la Thèse: Recettes arabes, pratiques juives et patrimoine culinaire de la péninsule Ibérique depuis le XIIe siècle

Date de début de la thèse : 2016

Date de soutenance :  23/11/2019

Directeur (trice) : Bruno Laurioux

Résumé:

Ce projet s’inscrit dans un fort courant de renouvellement des études sur l’alimentation des pays d’Islam entre VIIe et XVe siècle, notamment à partir des livres de cuisine. Après les études pionnières de M. Rodinson, A. Huici Miranda, L. Bolens et R. Arié, puis les premières synthèses de B. Rosenberger, M. Marín ou E. García Sánchez, de nombreux doctorants s’intéressent aujourd’hui aux diverses problématiques des Food Studies appliquées aux différentes sources anciennes écrites en arabe. Aucune thèse en cours n’est cependant centrée sur le problème spécifique des interculturalités alimentaires, notamment entre les trois religions du Livre coexistant dans l’Islam médiéval. Une des originalités de ma thèse sera de montrer comment ces interculturalités ont contribué à construire le patrimoine culinaire de l’Espagne actuelle.

Ancien Doctorant (Docteur) Chercheur associé